Które z rozwiązań do kuchni będzie lepsze: tradycyjna płyta gazowa czy bardziej nowoczesna indukcyjna? Nie powinna decydować o tym wyłącznie cena sprzętu czy eksploatacji.
Ważna jest także wygoda czy niezawodność. Jakie wady i zalety mają oba rozwiązania? Na co jeszcze trzeba zwrócić uwagę? Podpowiadamy.
Płyta indukcyjna z pewnością jest rzadziej stosowanym rozwiązaniem w polskich domach. Z sezonu na sezon zyskuje sobie jednak coraz większą liczbę zwolenników. Dlaczego niektórzy chcą ją instalować w kuchni pomimo wyższych kosztów?
Płyta indukcyjna to urządzenie nowoczesne. Zwykle wykonuje się ją ze szkła ceramicznego i wyposaża w sterowanie dotykowe. Dla jej działania niezbędna jest trójfazowa instalacja elektryczna – musimy o tym pamiętać, gdy szacujemy koszty zakupu i montażu takiego sprzętu. Wyposażona w specjalne cewniki, działa dzięki indukcji elektromagnetycznej. Dlatego tak ważny jest materiał, z którego wykonany jest spód garnka. Ciepło pojawia się na jego dnie zamiast na powierzchni płyty.
Zakup i montaż płyty indukcyjnej cenione są jako rozwiązanie nowoczesne, czyste i proste w użytkowaniu. Straty energii są tutaj małe, czas podgrzewania dań znacznie się więc skraca. Mamy również wiele dodatkowych funkcji (elektroniczny timer) wspomniane już sterowanie dotykowe. Sam proces podgrzewania jest bezpieczny – włącznie z zatrzymaniem grzania wtedy, gdy garnek zostanie zdjęty z płyty. Zwykle są tutaj także systemy, które odpowiadają za samoczynne wyłączenie się urządzenia.
Przede wszystkim koszt sprzętu to nie tylko płyta, ale też specjalistyczne garnki. Doliczyć do tego trzeba cenę, jaką będziemy musieli zapłacić za przyłącze elektryczne i pracę elektryka. Koszty eksploatacji uznaje się za porównywalne lub nieco wyższe, niż w przypadku kuchenki gazowej. Najczęściej wreszcie takie płyty są produkowane w kolorze czarnym, co nie każdemu estecie przypadnie do gustu.
Wciąż jeszcze płyta gazowa jest bardziej powszechnym rozwiązaniem od indukcyjnej. Czy inwestowanie w taki sprzęt jest przyszłościowe i faktycznie uzasadnione? Jakie są przewagi tradycyjnego sprzętu w stosunku do nowszych płyt indukcyjnych?
Urządzenia takie działają w oparciu o płytę podpalnikową, palniki z iskrownikiem i ruszt, na którym bezpośrednio stawia się naczynia. Pod płytą zamontowane są generator iskrownika, zawory i wiązka zapalaczy. Powstanie płomienia jest możliwe dzięki dostępowi do gazu ziemnego lub propanu-butanu z butli gazowej. Gaz spala się wtedy, gdy otwarte zostają zawory i pojawi się iskra zapalająca. Obecnie w takich urządzeniach stosuje się zabezpieczenia przeciwwypływowe, które czynią je bezpiecznymi. Najczęściej wykonuje się takie kuchenki z emaliowanej blachy, ale nieco droższe wykonywane są ze stali nierdzewnej lub hartowanego szkła.
Co przemawia za zakupem kuchenki gazowej? Przede wszystkim w jej przypadku można stosować typowe garnki, które są tańsze od tych przeznaczonych na płyty indukcyjne. Obecnie urządzenia gazowe coraz częściej są wyposażane w systemy zabezpieczeń, które zwiększają ich bezpieczeństwo w sytuacji, gdy w domu są małe dzieci. Oczywiście bardzo istotne jest to, że za zakup i montaż kuchenki gazowej zapłacimy znacznie mniej, niż w przypadku płyty indukcyjnej. Najtańsze modele kuchenek można kupić już za ok. 700 zł.
>> Zobacz też: Jak NIE powinna wyglądać Twoja kuchnia?
Co może nas odwieść od zakupu kuchenki gazowej? Do najczęściej podkreślanych mankamentów takiego rozwiązania zalicza się mniejszą efektywność. Spalanie gazu pozwala tylko na dostarczenie 50% energii do podgrzewanego garnka. W związku z tym trzeba więcej czasu, żeby żywność w nim mogła się nagrzać. Płytę gazową trudniej będzie nam również utrzymać w czystości. Dodatkowo mamy do czynienia z otwartym płomieniem na stosunkowo dużej przestrzeni, co może być niebezpieczne wtedy, gdy w domu są dzieci lub kuchenka jest użytkowana przez seniorów.
Pomimo tego, że więcej zapłacimy w szczególności za sam sprzęt, kuchenka indukcyjna będzie mieć wiele zalet, w szczególności dla niektórych grup osób. Z pewnością trudniej się w jej przypadku poparzyć. Z tego względu poleca się ją osobom mającym w domu małe dzieci. Będzie też z podobnych racji optymalnym rozwiązaniem dla osób starszych. Trudniej m.in. poparzyć się w sytuacji, gdy potkniemy się i dotkniemy powierzchni płyty.
Trzeba też przyznać, że z reguły łatwiejsze jest utrzymanie takiego sprzętu w czystości. Można więc polecać go ludziom, którzy dużo czasu spędzają w pracy i cenią sobie minimalizm. Nie będą potrzebować wiele zachodu, żeby mieć nie tylko funkcjonalną, ale i czystą płytę indukcyjną w mieszkaniu.