Każdy, kto samodzielnie gotuje i dużo czasu spędza w kuchni, doskonale wie, jak trudno jest utrzymać porządek w kuchennych szufladach, zwłaszcza kiedy mamy w nich mnóstwo drobiazgów. Oto sprawdzone sposoby na to, jak zapanować nad szufladowym chaosem.
Dobra organizacja jest kluczem do sukcesu. Jest istotna w każdym aspekcie życia, ale szczególnie doceniają ją osoby spędzające dużo czasu w swoich kuchniach. Każdy kucharz wie, jak trudno przygotowuje się dania, kiedy nie ma pod ręką wszystkich najpotrzebniejszych rzeczy, a konieczne sprzęty trzeba znaleźć w odmętach szuflad. I tu z odsieczą przychodzą wszelkiego rodzaju organizery, które w efektywny sposób pomogą zorganizować przechowywanie kuchennych sprzętów, przedmiotów, przypraw czy drobiazgów. Najprostszym i niezbędnym jest organizer na sztućce, który pomaga nam rozplanować rozłożenie podstawowych i codziennie używanych sprzętów. Dzięki niemu mamy pewność, że sięgając po nóż, nie trafimy przypadkowo na łyżkę. Ale nie są to jedyne drobiazgi kuchenne trzymane w szufladach. Żadna kuchnia nie obejdzie się bez otwieraczy, słomek, korkociągu, noży do pizzy czy sera lub gadżetów do wypieku i dekoracji deserów oraz ciast.
Do organizacji drobiazgów i rzadziej używanych sprzętów kuchennych doskonale sprawdzą się wszelkiego rodzaju wkłady, które uporządkują nam przestrzeń w szufladzie. Na rynku dostępnych jest wiele wzorów przeznaczonych do konkretnych wielkości szuflad. Możemy wybrać wkłady plastikowe, metalowe bądź drewniane. Jeśli nie chcesz wydawać pieniędzy na wkłady, możesz również stworzyć je samodzielnie, chociażby z dostępnych w domu pudełek czy pojemników. Wystarczy je połączyć, pomalować bądź obkleić kolorowym papierem, a z pewnością będą spełniać swoje zadanie.
W sklepach możemy również dostać specjalne podziałki i ograniczniki, które podzielą nam przestrzeń szuflady na strefy, w których możemy przechowywać różne drobiazgi bądź problematyczne przedmioty.
W kuchni kluczowe jest rozmieszczenie przedmiotów w szufladach. Najbardziej praktycznym rozwiązaniem jest trzymanie rzeczy najpotrzebniejszych i najczęściej używanych w szufladach na wysokości dłoni, tak by w każdej chwili, nawet stojąc przy kuchence, można było łatwo po nie sięgnąć. Akcesoria używanie rzadziej mogą spokojnie znajdować się w najniższych szufladach.
Ostatnio coraz częściej decydujemy się również na przechowywanie w szufladach talerzy i różnego rodzaju misek czy zastawy. Także tu warto pomyśleć o organizerze uniemożliwiającym ich swobodne przemieszczanie się, które może doprowadzić do potłuczenia się delikatnej porcelany. W tym celu sprawdzą się również specjalne maty, które mają podobne działanie, a dodatkowo chronią wnętrze szuflady przed ewentualnym przedostaniem się wody. Pomagają też utrzymać czystość.
W kwestii przypraw najczęściej spotykamy dwa rodzaje osób: pierwszy, który preferuje przechowywać je w szafce na widoku bądź w koszyczkach, i drugi układający je w szufladzie. Również tutaj możemy posiłkować się wkładami, np. wcześniej wspomnianymi koszyczkami. Jeśli wolisz jednak mieć wszystkie przyprawy w słoiczkach, możesz użyć specjalnego wkładu, który pomoże Ci usystematyzować ułożenie przypraw i sprawi, że będziesz mógł po nie sięgnąć bez tracenia dodatkowego czasu na szukanie właściwych.
Zdjęcie główne: unsplash.com/Jarek Ceborski