Organizacja szuflad kuchennych – jak uporządkować drobiazgi?

Organizacja szuflad kuchennych – jak uporządkować drobiazgi?
Marta Kozłowska
Kuchnia i jadalnia
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Każdy, kto samodzielnie gotuje i dużo czasu spędza w kuchni, doskonale wie, jak trudno jest utrzymać porządek w kuchennych szufladach, zwłaszcza kiedy mamy w nich mnóstwo drobiazgów. Oto sprawdzone sposoby na to, jak zapanować nad szufladowym chaosem.

Przede wszystkim organizacja

Dobra organizacja jest kluczem do sukcesu. Jest istotna w każdym aspekcie życia, ale szczególnie doceniają ją osoby spędzające dużo czasu w swoich kuchniach. Każdy kucharz wie, jak trudno przygotowuje się dania, kiedy nie ma pod ręką wszystkich najpotrzebniejszych rzeczy, a konieczne sprzęty trzeba znaleźć w odmętach szuflad. I tu z odsieczą przychodzą wszelkiego rodzaju organizery, które w efektywny sposób pomogą zorganizować przechowywanie kuchennych sprzętów, przedmiotów, przypraw czy drobiazgów. Najprostszym i niezbędnym jest organizer na sztućce, który pomaga nam rozplanować rozłożenie podstawowych i codziennie używanych sprzętów. Dzięki niemu mamy pewność, że sięgając po nóż, nie trafimy przypadkowo na łyżkę. Ale nie są to jedyne drobiazgi kuchenne trzymane w szufladach. Żadna kuchnia nie obejdzie się bez otwieraczy, słomek, korkociągu, noży do pizzy czy sera lub gadżetów do wypieku i dekoracji deserów oraz ciast.

Proste wkłady

Do organizacji drobiazgów i rzadziej używanych sprzętów kuchennych doskonale sprawdzą się wszelkiego rodzaju wkłady, które uporządkują nam przestrzeń w szufladzie. Na rynku dostępnych jest wiele wzorów przeznaczonych do konkretnych wielkości szuflad. Możemy wybrać wkłady plastikowe, metalowe bądź drewniane. Jeśli nie chcesz wydawać pieniędzy na wkłady, możesz również stworzyć je samodzielnie, chociażby z dostępnych w domu pudełek czy pojemników. Wystarczy je połączyć, pomalować bądź obkleić kolorowym papierem, a z pewnością będą spełniać swoje zadanie.

W sklepach możemy również dostać specjalne podziałki i ograniczniki, które podzielą nam przestrzeń szuflady na strefy, w których możemy przechowywać różne drobiazgi bądź problematyczne przedmioty.

Rozmieszczenie 

W kuchni kluczowe jest rozmieszczenie przedmiotów w szufladach. Najbardziej praktycznym rozwiązaniem jest trzymanie rzeczy najpotrzebniejszych i najczęściej używanych w szufladach na wysokości dłoni, tak by w każdej chwili, nawet stojąc przy kuchence, można było łatwo po nie sięgnąć. Akcesoria używanie rzadziej mogą spokojnie znajdować się w najniższych szufladach.

Ostatnio coraz częściej decydujemy się również na przechowywanie w szufladach talerzy i różnego rodzaju misek czy zastawy. Także tu warto pomyśleć o organizerze uniemożliwiającym ich swobodne przemieszczanie się, które może doprowadzić do potłuczenia się delikatnej porcelany. W tym celu sprawdzą się również specjalne maty, które mają podobne działanie, a dodatkowo chronią wnętrze szuflady przed ewentualnym przedostaniem się wody. Pomagają też utrzymać czystość.

Przyprawy

W kwestii przypraw najczęściej spotykamy dwa rodzaje osób: pierwszy, który preferuje przechowywać je w szafce na widoku bądź w koszyczkach, i drugi układający je w szufladzie. Również tutaj możemy posiłkować się wkładami, np. wcześniej wspomnianymi koszyczkami. Jeśli wolisz jednak mieć wszystkie przyprawy w słoiczkach, możesz użyć specjalnego wkładu, który pomoże Ci usystematyzować ułożenie przypraw i sprawi, że będziesz mógł po nie sięgnąć bez tracenia dodatkowego czasu na szukanie właściwych.

Zdjęcie główne: unsplash.com/Jarek Ceborski

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Jak wybrać odpowiednie drzwi do naszego domu?
Jak wybrać odpowiednie drzwi do naszego domu?
Odkryj nasz przystępny dla początkujących poradnik na temat wyboru perfekcyjnych drzwi do domu. Dowiedz się, jakie aspekty należy brać pod uwagę, aby zapewnić bezpieczeństwo i estetykę.
Ostatnie wpisy