Jak zaaranżować kuchnię ze stołem?

Jak zaaranżować kuchnię ze stołem?
Agata Dobosz
Kuchnia i jadalnia
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Kuchnia jest sercem każdego domu. To w tym miejscu tworzymy rodzinne ciepło, wspólnie jedząc posiłki, celebrując ważne chwile i ciesząc się swoją obecnością. Jak zaaranżować to pomieszczenie, aby spędzany tam czas był jeszcze przyjemniejszy?

Mamy szczęście, jeśli nasza kuchnia jest na tyle przestronna, że mieści nie tylko niezbędne szafki i sprzęty, lecz także stół z krzesłami dla całej rodziny. Jednak nawet mniejsze pomieszczenie możemy tak zaaranżować, aby znalazło się w nim miejsce na niewielki stolik.

Ustawienie stołu w kuchni jest bardzo praktycznym rozwiązaniem. Dzięki temu zyskujemy dodatkowy blat roboczy, ale przede wszystkim nie musimy nosić posiłków do osobno wyodrębnionej jadalni. Nie da się też ukryć, że przyjemnie się gotuje i piecze, gdy przy stole siedzą bliskie nam osoby i zabawiają nas rozmową.

Odpowiednie wymiary stołu w kuchni

Bez względu na to, na jaki kształt stołu się zdecydujemy: kwadratowy, prostokątny czy okrągły, pamiętajmy, aby dobrać go proporcjonalnie do wielkości kuchni. Dzięki temu mebel nie przytłoczy pomieszczenia i nie będzie utrudniał poruszania się. Stół musi być też na tyle duży, aby komfortowo się z niego korzystało. Uznaje się, że minimalna przestrzeń dla jednej osoby siedzącej przy stole powinna wynosić 60 (szerokość ramion człowieka) x 40 cm (głębokość stołu). Jeśli planujemy w kuchni często organizować przyjęcia i zapraszać gości, to do głębokości stołu doliczmy miejsce na naczynia z serwowanymi potrawami.

Dla czteroosobowej rodziny wystarczający będzie stół okrągły o średnicy 90 cm. Jeżeli wolimy prostokątny model, wybierzmy taki, który ma minimum 90 cm szerokości i 120 cm długości.

Podczas urządzania kuchni ze stołem zadbajmy o zachowanie odpowiedniej odległości od krawędzi mebla na zewnątrz. Swobodne chodzenie wokół stołu zapewni nam około 120 cm wolnej przestrzeni.

Pod oknem, na środku czy przy ścianie? Ustawienie stołu w kuchni

Miejsce ustawienia stołu zależy przede wszystkim od wielkości kuchni i jej sposobu umeblowania. W dużych pomieszczeniach najlepiej będzie prezentować się stół ustawiony na środku. W niewielkich kuchniach stół może stać pod oknem lub przy ścianie. W razie potrzeby będziemy mogli go wysunąć, aby zyskać dodatkowe miejsca do siedzenia.

Zwracajmy uwagę również na sam model stołu. Jeśli dysponujemy dużą przestrzenią, możemy pozwolić sobie na dowolny mebel, ale w małych kuchniach masywne stoły przytłoczą ograniczony metraż. Lepszym rozwiązaniem będą stoliki wykonane z lekkich materiałów, o smukłej formie i w jasnych kolorach.

A może wyspa w roli kuchennego stołu?

W aranżacjach kuchni coraz częściej pojawiają się wyspy i półwyspy, które z powodzeniem mogą pełnić jednocześnie funkcję stołu i roboczego blatu, szczególnie gdy brakuje miejsca na dodatkowy mebel. Wyspa sprawdzi się najlepiej w otwartych przestrzeniach, ponieważ może wizualnie oddzielać kuchnię od salonu. Z kolei w małej kuchni masywna konstrukcja mebla za bardzo przytłoczy niewielką kuchnię. Jeśli jednak bardzo nam zależy na takim rozwiązaniu, możemy zdecydować się na półwyspę, która będzie wystarczająca w przypadku małych rodzin.

Wyspa kuchenna, z racji tego, że służy przede wszystkim jako blat roboczy, powinna być wykonana z trwałych i estetycznych materiałów. Dobrym wyborem będą blaty z drewna naturalnego lub płyty laminowanej.

zdj. główne: 5460160/pixabay.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*