Co powinno znaleźć się w restauracyjnej kuchni?

Co powinno znaleźć się w restauracyjnej kuchni?
Natalia Rozmiarek
Kuchnia i jadalnia
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Artykuł sponsorowany

Kuchnia to bardzo specyficzne miejsce, w którym znajduje się wiele różnych urządzeń i rzeczy. W domowym pomieszczeniu możesz wybierać je pod swoje oczekiwania, jednak kuchnia restauracyjna musi spełniać określone wymogi. Zobacz, co powinno się w niej znaleźć. 

Sprzęty w wyposażeniu kuchni gastronomicznej

Jednymi z najważniejszych urządzeń, które powinni znaleźć się w kuchni restauracyjnej, są te, które służyć będą do mrożenia i chłodzenia artykułów spożywczych. Zaliczyć do nich można:

  • komory i szafy chłodnicze i mroźnicze;
  • bemary chłodnicze; 
  • kostkarki; 
  • witryny oraz nadstawki chłodnicze; 
  • konserwatory do lodów;
  • chłodziarki do napojów;
  • zamrażarki skrzyniowe;
  • zamrażarki szokowe, szybkoschładzarki; 
  • lady oraz stoły mroźnicze i chłodnicze.

W działalności gospodarczej, która wymaga przechowywania produktów spożywczych, te wszystkie profesjonalne urządzenia sprawdzą się doskonale. Różnić one mogą się między sobą wielkością oraz mocą, ponieważ ich wybór będzie uzależniony od charakteru lokalu, który prowadzisz. Odpowiednio grube szyby mają zawsze szafy i komory mroźnicze, wykonane ze stali nierdzewnej. Sprawia to, że zostaje wyeliminowany problem utraty niskiej temperatury. Wielofunkcyjne maszyny do lodów będzie ważną częścią kawiarni i lodziarni. Jeśli sprzedajesz zimne desery w swoim lokalu, nie możesz zapomnieć, aby wyposażyć się w pucharki do deserów. W kuchni gastronomicznej przydać mogą się także chłodziarki do napojów i wina. 

Urządzenia do utrzymania ciepłego posiłku

Gdy wybierzesz już odpowiednie sprzęty do chłodzenia i mrożenia pokarmów, musisz zaopatrzyć się w ich przeciwieństwo, czyli w maszyny, które utrzymują ciepło już gotowych dań. Dlatego w wyposażeniu kuchni gastronomicznej znaleźć się muszą:

  • bemary;
  • podgrzewacza;
  • perkolatory;
  • termosy;
  • opiekacze; 
  • wolnowary;
  • warniki do wody;
  • witryny grzewcze.

Są one ważnym elementem każdego lokalu, ponieważ podawane dania muszą być nie tylko smaczne, ale także ciepłe. Zwróć także uwagę, że każde z tych urządzeń jest przystosowane do utrzymywania temperatury w różnych rodzajach posiłków.

Pozostałe wyposażenie kuchni

W kuchni gastronomicznej nie można zapomnieć także o odpowiednich meblach, najlepiej ze stali nierdzewnej. Warto dobrać do niej półki, regały, stoły, wózki gastronomiczne oraz podstawy. Niezbędnym wyposażeniem będzie również: stalowe odwodnienia, baseny gastronomiczne, umywalki, okapy i zlew. Nie zapomnij także o małych, ale niezbędnych sprzętach i przedmiotach jak syfon do wody, porcelana i zastawa stołowa, blachy, garnki, deski do krojenia, tarki, tace, cedzaki, tłuczki, wyciskacze i ubijaki. Jeśli szukasz sprawdzonego wyposażenia do kuchni gastronomicznej, zajrzyj na stronę unigastro.pl

Zdjęcie główne: pexels.com/Elle Hughes

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*