Remontujesz lub urządzasz kuchnię? Za Tobą już wiele ważnych decyzji. Pozostało do wyboru już tylko kilka elementów, w tym blat? Pomożemy Ci uporać się z tym problemem. Zobacz poniżej 5 rodzajów blatów i ich krótką charakterystykę. Pomoże Ci to wybrać najlepszy model do Twojego mieszkania.
Na rynku są dostępne różne blaty kuchenne. Muszą być wytrzymałe, odporne na wilgoć, wysoką temperaturę, środki chemiczne oraz uszkodzenia. Oprócz tego powinny być estetyczne, w końcu nadaje wnętrzu charakteru. Dużą popularnością cieszą się te wykonane z drewna. Jednak warto zaszaleć i postawić na kamienny lub szklany, co wprowadzi trochę oryginalności do kuchni, serca domu.
Marmur jest zjawiskowy, przy tym miękki i chłonie wszystkie płyny. Jeżeli chcesz postawić na kamień, wybierz granit. Jest trwały i odporny na wszelkie zarysowania. Nawet po wielu latach nie widać na nich śladów użytkowania. Niestety jego minusem jest cena, to dość droga przyjemność, ale będzie idealnym rozwiązaniem dla wnętrz glamour oraz art déco.
W tym przypadku możesz puścić wodzę fantazji. Wszystko dzięki dużemu asortymentowi płytek ceramicznych. W tej metodzie są naklejane na wodoodporną płytę wiórową. Są odporne na uszkodzenia i wilgoć. Ich minus to fugi. Sprzyjają gromadzeniu się zanieczyszczeń i mogą być trudne w utrzymaniu w czystości. Blaty kuchenne ceramiczne sprawdzą się w kuchniach w typie rustykalnym i vintage.
Mogą być wykonane z drewna krajowego, czyli sosny lub dębu, ale może też być zrobiony z drewna egzotycznego takiego jak bambus i akacja azjatycka. Cena w dużej mierze zależy od gatunku drzewa. Ich wadą jest fakt, że wymagają impregnacji środkiem z atestem spożywczym. Raz na kilka lat trzeba również odświeżyć powierzchnię, szlifując ją drobnym papierem ściernym. Jest to materiał naturalny, dlatego też charakteryzuje się małą odpornością na wysoką temperaturę i zarysowania. Możesz znaleźć na rynku wiele kolorów i wzorów blatów kuchennych. Nadaje się do wnętrz w stylu skandynawskim i klasycznym.
Blaty kuchenne metalowe można znaleźć w wariantach ze stali kwasoodpornej lub aluminium. Łatwe do utrzymania w czystości. Niesamowicie odporne na wysoką temperaturę oraz zalania, jednak bardzo łatwo je zarysować lub odkształcić. To rozwiązanie dla pomieszczeń industrialnych i nowoczesnych.
To chyba najrzadziej spotykane egzemplarze. Z pewnością właśnie dzięki temu nadadzą Twojej kuchni wyjątkowości. Obróbka i hartowanie skutkuje odpornością na wysokie temperatury oraz zarysowania. Ważne jest też to, że szkło to materiał, który nie chłonie wody i zapachów. Ich wadą również jest cena. To chyba jedyny negatyw.
Standardowy blat kuchenny powinien mieć 60 cm głębokości. Większość producentów dostosowuje się do tej normy. Grubość wynosi najczęściej od 2,8 do 4 cm. Z reguły montowany jest na wysokości od 89 do 91 cm. Są to wymiary standardowe, ale jeśli np. wszyscy użytkownicy kuchni są wyżsi niż przeciętne osoby, to można sobie pozwolić na projekt wykonany na zamówienie, po czym szafki oraz blat usytuować trochę wyżej, tak aby było wygodnie przygotowywać posiłki.
Wszelkie płyny i inne zabrudzenia należy sprzątać od razu po rozlaniu. Zapobiegnie to powstawaniu plam i zacieków. Do codziennego użycia wystarczy wilgotna szmatka lub delikatny płyn czyszczący. Usuną większość świeżych zanieczyszczeń. Do większych zabrudzeń używaj środków dedykowanych dla danego rodzaju tworzywa. Odpowiednia pielęgnacja pozwoli Ci cieszyć się wymarzonym i starannie wybranym blatem przez wiele lat.