Idealnie zaprojektowana kuchnia to taka, która jest funkcjonalna oraz umożliwia przygotowywanie i spożywanie w niej potraw bez najmniejszego problemu. Wszystkie niezbędne rzeczy powinny znajdować się w niej pod ręką, aby uniknąć poszukiwania po całym pomieszczeniu garnków, patelni czy innych akcesoriów. Jak więc zaprojektować kuchnię strefowo w skuteczny sposób?
Projektanci wnętrz zajmujący się profesjonalnym projektowaniem tych pomieszczeń od dawna stosują podział kuchni na 5 funkcjonalnych stref, w których znajdują się elementy wyposażenia. Dzięki temu ułatwione staje się poruszanie po kuchni i przygotowywanie w niej posiłków. Na czym więc polega 5 funkcjonalnych stref kuchni? To nic innego jak odpowiednie rozplanowanie zabudowy meblowej oraz rozłożenia sprzętów AGD w przestrzeni, dzięki któremu wyodrębnione zostaną obszary:
Każda z tych stref posiada inne cechy, o których więcej w kolejnych akapitach.
Pierwsza strefa to strefa zapasów, która powinna być ulokowana jak najbliżej wejścia do kuchni, ponieważ to w niej wypakowywane są zakupy. Nie powinno zabraknąć w niej także nawet niewielkiego blatu, na który w przyszłości będzie można wyjmować produkty spożywcze.
W tej strefie powinno znaleźć się miejsce na wszelkiego rodzaju produkty sypkie, takie jak kasze, mąki czy ryże. Wobec tego niezbędne będzie wyposażenie jej w odpowiednio pojemne szafki. W strefie zapasów ulokowana powinna być także lodówka i zamrażarka.
Choć nazwa tej strefy jest łudząco podobna do poprzedniej, służy ona całkiem innemu celowi. To właśnie w niej powinny być przechowywane wszelkiego rodzaju akcesoria kuchenne, takie jak chochle, sztućce, zastawa stołowa i wszelkiego rodzaju pojemniki. Dla zachowania w niej porządku niezbędne jest, aby każdy z przechowywanych elementów posiadał swoje stałe, ustalone miejsce.
Jak sama nazwa wskazuje, tutaj będzie odbywać się zmywanie naczyń po spożywanych posiłkach i ich przygotowywaniu. Dlatego też głównym elementem jest zlewozmywak oraz opcjonalnie zmywarka. Ze względu na fakt, że w tym miejscu oczyszczane są także wstępnie produkty spożywcze, nie powinno w tej strefie zabraknąć blatu.
Strefa zmywania to także doskonałe miejsce na ulokowanie kosza na odpady oraz wszelkiego rodzaju detergentów, gąbek czy zmywaków i ściereczek.
Ta część kuchni to przede wszystkim blaty robocze, gdzie będą przygotowywane potrawy przed obróbką termiczną. Dodatkowo warto w niej zadbać także o akcesoria takie jak noże, łyżki do sałatek itp. W tym miejscu można także ulokować ekspres do kawy lub małe AGD wykorzystywane w trakcie gotowania. Aby zachować w strefie przygotowywania porządek, powinny się w niej znaleźć także szafki, najlepiej z szufladami, w których wszystko będzie zawsze pod ręką.
Ostatnia strefa to serce kuchni! To tu znajdować się powinna kuchenka oraz piekarnik, obok których warto zaplanować ustawienie blatu. Nie może w niej zabraknąć także miejsca na przechowywanie wszelkiego rodzaju garnków, patelni czy też łopatek do smażenia. Górną część tej strefy będzie natomiast zajmował okap, który odprowadzi nieprzyjemne zapachy i parę w trakcie gotowania.
Tak zaprojektowana i urządzona kuchnia gwarantuje przyjemność z jej użytkowania i ograniczy ilość wykonywanych w niej kroków podczas przygotowywania posiłków.
Przy układaniu produktów spożywczych i akcesoriów w każdej ze stref dobrze pamiętać o prostej zasadzie: na najwyższych półkach powinny znajdować się produkty lub elementy rzadko używane, takie jak robot kuchenny, naczynia żaroodporne czy blachy, natomiast w zasięgu wzroku te, po które sięgamy najczęściej, czyli na przykład zastawa stołowa, mąka, kawa oraz herbata.