Urządzając kuchnię zawsze pojawia się problem wyboru odpowiedniego blatu. Jednym z najpopularniejszych rozwiązań jest blat laminowany. Można go bez problemu dostosować do budżetu i stylu kuchni.
Czym jest blat laminowany?
Blaty laminowane są to blaty kuchenne z płyty MDF, która pokryta jest laminatem – dlatego traktowane są jako materiał drewnopodobny. Wiele osób uważa, że cienką okleinę, którą pokryta jest płyta MDF, łatwo jest zarysować lub uszkodzić. Blaty laminowane najczęściej wytwarzane są jednak z laminatów HPL.
Laminaty HPL są stworzone z kilkunastu sprasowanych ze sobą warstw tworzywa sztucznego i żywicy syntetycznej. Dzięki prasowaniu w wysokiej temperaturze, laminat tworzy jednolitą, zwartą powierzchnię o dużej twardości.
Zewnętrzna warstwa blatu ma funkcję dekoracyjno-ochronną. Dostępna jest w różnych wzorach i kolorach. Najpopularniejsze są laminaty drewnopodobne lub imitujące kamień.
Jakie są zalety blatów laminowanych?
Głównymi zaletami blatów laminowanych są:
łatwość w utrzymaniu czystości;
podwyższona odporność na temperaturę – wytrzymują działanie temperatury do 170°C;
odporność na promienie słoneczne;
odporność na przebarwienia;
prosty, intuicyjny montaż;
imitacja innych materiałów – najbardziej popularne są blaty imitujące kamień lub drewno;
szeroki wybór wzorów i kolorów – w ostatnim czasie bardzo popularne są blaty w kolorze czarnym;
możliwość dekoracyjnego wykończenia brzegów poprzez frezowanie;
możliwość dopasowania do każdego stylu kuchni;
niska cena – blaty laminowane można zakupić już od 60 zł/mb;
tani i szybki sposób na efektowną zmianę wyglądu kuchni.
Wady blatów laminowanych
Głównymi wadami blatów laminowanych są:
brak odporności na wodę – długotrwały kontakt z wodą może uszkodzić laminat, dlatego nawet niewielką ilość wody trzeba szybko ścierać z blatu;
brak możliwości renowacji;
mała odporność na uszkodzenia mechaniczne.
3 ważne zasady kupowania blatu laminowanego
Należy zwrócić uwagę na wykończenie przedniej krawędzi płyty. Najtrwalsze są blaty laminowane postformowane, które mają zaokrągloną krawędź. Gdy powierzchnia robocza i krawędź wykonane są z jednego rodzaju materiału, maleje ryzyko, że woda przedostaje się do płyty wiórowej, znajdującej się pod laminatem.
Najbardziej praktycznym rozwiązaniem są blaty w jasnych kolorach – rysy, przetarcia, smugi i inne mankamenty są mniej widoczne.
W kuchni najlepiej sprawdzają się laminaty strukturalne, które świetnie imitują zróżnicowaną strukturę naturalnych materiałów.
Jak dbać o blat laminowany?
Czyszczenie blatu laminowanego jest bardzo proste i szybkie. Do usuwania zabrudzeń wystarczy tylko wilgotna szmatka z dodatkiem detergentu. Powierzchnię następnie należy osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Blatu nie należy czyścić żrącymi środkami czyszczącymi, ponieważ można uszkodzić jego strukturę.
Porcelana użytkowa odgrywa ważną rolę w naszym codziennym życiu. Wykorzystywana jest nie tylko podczas eleganckich kolacji, ale także podczas codziennych posiłków. W ostatnich latach obserwujemy rosnące zainteresowanie połączeniem klasyki z nowoczesnością, co pozwala na tworzenie niepowtarzalnych kompozycji na stole. W tym artykule przyjrzymy się bliżej porcelanie użytkowej i dowiemy się, jak połączyć tradycję z innowacją.