Blat laminowany – wszystko, co musisz o nim wiedzieć

Blat laminowany – wszystko, co musisz o nim wiedzieć
Brygida König
Kuchnia i jadalnia
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Urządzając kuchnię zawsze pojawia się problem wyboru odpowiedniego blatu. Jednym z najpopularniejszych rozwiązań jest blat laminowany. Można go bez problemu dostosować do budżetu i stylu kuchni.

Czym jest blat laminowany?

Blaty laminowane są to blaty kuchenne z płyty MDF, która pokryta jest laminatem – dlatego traktowane są jako materiał drewnopodobny. Wiele osób uważa, że cienką okleinę, którą pokryta jest płyta MDF, łatwo jest zarysować lub uszkodzić. Blaty laminowane najczęściej wytwarzane są jednak z laminatów HPL.

Laminaty HPL są stworzone z kilkunastu sprasowanych ze sobą warstw tworzywa sztucznego i żywicy syntetycznej. Dzięki prasowaniu w wysokiej temperaturze, laminat tworzy jednolitą, zwartą powierzchnię o dużej twardości.

Zewnętrzna warstwa blatu ma funkcję dekoracyjno-ochronną. Dostępna jest w różnych wzorach i kolorach. Najpopularniejsze są laminaty drewnopodobne lub imitujące kamień.

Jakie są zalety blatów laminowanych?

Głównymi zaletami blatów laminowanych są:

  • łatwość w utrzymaniu czystości;
  • podwyższona odporność na temperaturę – wytrzymują działanie temperatury do 170°C;
  • odporność na promienie słoneczne;
  • odporność na przebarwienia;
  • prosty, intuicyjny montaż;
  • imitacja innych materiałów – najbardziej popularne są blaty imitujące kamień lub drewno;
  • szeroki wybór wzorów i kolorów – w ostatnim czasie bardzo popularne są blaty w kolorze czarnym;
  • możliwość dekoracyjnego wykończenia brzegów poprzez frezowanie;
  • możliwość dopasowania do każdego stylu kuchni;
  • niska cena – blaty laminowane można zakupić już od 60 zł/mb;
  • tani i szybki sposób na efektowną zmianę wyglądu kuchni.

Wady blatów laminowanych

Głównymi wadami blatów laminowanych są:

  • brak odporności na wodę – długotrwały kontakt z wodą może uszkodzić laminat, dlatego nawet niewielką ilość wody trzeba szybko ścierać z blatu;
  • brak możliwości renowacji;
  • mała odporność na uszkodzenia mechaniczne.

3 ważne zasady kupowania blatu laminowanego

  1. Należy zwrócić uwagę na wykończenie przedniej krawędzi płyty. Najtrwalsze są blaty laminowane postformowane, które mają zaokrągloną krawędź. Gdy powierzchnia robocza i krawędź wykonane są z jednego rodzaju materiału, maleje ryzyko, że woda przedostaje się do płyty wiórowej, znajdującej się pod laminatem.
  2. Najbardziej praktycznym rozwiązaniem są blaty w jasnych kolorach – rysy, przetarcia, smugi i inne mankamenty są mniej widoczne.
  3. W kuchni najlepiej sprawdzają się laminaty strukturalne, które świetnie imitują zróżnicowaną strukturę naturalnych materiałów.

Jak dbać o blat laminowany?

Czyszczenie blatu laminowanego jest bardzo proste i szybkie. Do usuwania zabrudzeń wystarczy tylko wilgotna szmatka z dodatkiem detergentu. Powierzchnię następnie należy osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Blatu nie należy czyścić żrącymi środkami czyszczącymi, ponieważ można uszkodzić jego strukturę.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*