Urządzając kuchnię zawsze pojawia się problem wyboru odpowiedniego blatu. Jednym z najpopularniejszych rozwiązań jest blat laminowany. Można go bez problemu dostosować do budżetu i stylu kuchni.
Czym jest blat laminowany?
Blaty laminowane są to blaty kuchenne z płyty MDF, która pokryta jest laminatem – dlatego traktowane są jako materiał drewnopodobny. Wiele osób uważa, że cienką okleinę, którą pokryta jest płyta MDF, łatwo jest zarysować lub uszkodzić. Blaty laminowane najczęściej wytwarzane są jednak z laminatów HPL.
Laminaty HPL są stworzone z kilkunastu sprasowanych ze sobą warstw tworzywa sztucznego i żywicy syntetycznej. Dzięki prasowaniu w wysokiej temperaturze, laminat tworzy jednolitą, zwartą powierzchnię o dużej twardości.
Zewnętrzna warstwa blatu ma funkcję dekoracyjno-ochronną. Dostępna jest w różnych wzorach i kolorach. Najpopularniejsze są laminaty drewnopodobne lub imitujące kamień.
Jakie są zalety blatów laminowanych?
Głównymi zaletami blatów laminowanych są:
łatwość w utrzymaniu czystości;
podwyższona odporność na temperaturę – wytrzymują działanie temperatury do 170°C;
odporność na promienie słoneczne;
odporność na przebarwienia;
prosty, intuicyjny montaż;
imitacja innych materiałów – najbardziej popularne są blaty imitujące kamień lub drewno;
szeroki wybór wzorów i kolorów – w ostatnim czasie bardzo popularne są blaty w kolorze czarnym;
możliwość dekoracyjnego wykończenia brzegów poprzez frezowanie;
możliwość dopasowania do każdego stylu kuchni;
niska cena – blaty laminowane można zakupić już od 60 zł/mb;
tani i szybki sposób na efektowną zmianę wyglądu kuchni.
Wady blatów laminowanych
Głównymi wadami blatów laminowanych są:
brak odporności na wodę – długotrwały kontakt z wodą może uszkodzić laminat, dlatego nawet niewielką ilość wody trzeba szybko ścierać z blatu;
brak możliwości renowacji;
mała odporność na uszkodzenia mechaniczne.
3 ważne zasady kupowania blatu laminowanego
Należy zwrócić uwagę na wykończenie przedniej krawędzi płyty. Najtrwalsze są blaty laminowane postformowane, które mają zaokrągloną krawędź. Gdy powierzchnia robocza i krawędź wykonane są z jednego rodzaju materiału, maleje ryzyko, że woda przedostaje się do płyty wiórowej, znajdującej się pod laminatem.
Najbardziej praktycznym rozwiązaniem są blaty w jasnych kolorach – rysy, przetarcia, smugi i inne mankamenty są mniej widoczne.
W kuchni najlepiej sprawdzają się laminaty strukturalne, które świetnie imitują zróżnicowaną strukturę naturalnych materiałów.
Jak dbać o blat laminowany?
Czyszczenie blatu laminowanego jest bardzo proste i szybkie. Do usuwania zabrudzeń wystarczy tylko wilgotna szmatka z dodatkiem detergentu. Powierzchnię następnie należy osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Blatu nie należy czyścić żrącymi środkami czyszczącymi, ponieważ można uszkodzić jego strukturę.
Odkryj praktyczne wskazówki na temat wyboru idealnych osłon okiennych do swojego domu. Od różnych typów, poprzez ich funkcje, po wskazówki dotyczące stylu - dowiedz się, jak dostosować osłony do swojego domu.