4 niezbędne rzeczy dla firm cateringowych

4 niezbędne rzeczy dla firm cateringowych
Marta Marek
Kuchnia i jadalnia
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Artykuł sponsorowany

Profesjonalne wyposażenie firm cateringowych oraz kuchni bufetowych przekłada się na jakość świadczonych usług, szybkość serwowania potraw, a także pozwala dłużej podtrzymać wysoką temperaturę potraw poza lokalem. Przeczytaj, jakie wyposażenie może okazać się niezbędne dla prowadzenia działalności. 

Noże i deski gastronomiczne

Wysokiej jakości akcesoria kuchenne umożliwiają szybkie przygotowanie i serwowanie potraw. Czas odgrywa szczególną rolę w przypadku firm cateringowych, dlatego warto zaopatrzyć się w profesjonalne noże gastronomiczne, które gwarantują szybką i efektywną pracę. Warto zainwestować w niezawodny zestaw noży gastronomicznych zawierający ostrza przeznaczone m.in.: do krojenia, obierania, filetowania czy oczkowania. Dobrej jakości tasaki kuchenne z ergonomiczną rękojeścią pozwalają w precyzyjny sposób porcjować mięso, które często występuje z kością lub chrząstkami.

Termosy cateringowe

Serwowanie dań na dowóz lub na wynos wymaga posiadania odpowiednich pojemników i termosów cateringowych, które zabezpieczają jedzenie przed rozlaniem się czy szybką utratą właściwej temperatury. Należy zadbać o to, żeby potrawy zachowały wszystkie swoje walory, a także estetyczny wygląd podczas transportu. Większość termosów cateringowych jest wykonana ze stali nierdzewnej, która świetnie zachowuje właściwości gorących lub zimnych potraw. Wybierając pojemniki termoizolacyjne należy zadbać o to, aby były lekkie, odporne na uszkodzenia oraz łatwe do utrzymania w czystości. 

Podgrzewacze gastronomiczne 

Bardzo potrzebne na wyposażeniu firm cateringowych są także podgrzewacze gastronomiczne przeznaczone do utrzymywania właściwej temperatury gotowych dań i potraw. Zakup tego typu urządzeń i akcesoriów w postaci grzałki czy paliwa jest koniecznością, ponieważ w większości przypadków firmy cateringowe serwują potrawy w miejscach, w których nie ma możliwości podgrzania potraw. 

Akcesoria do szybkiego przygotowania zimnych napoi

Profesjonalna firma cateringowa powinna zaopatrzyć się również w akcesoria barmańskie, dzięki którym można szybko i łatwo przygotować zimne drinki i koktajle dla klienta. W tym celu warto zakupić shaker barmański, dozowniki do alkoholu oraz urządzenie do kruszenia lodu. Latem nawet najsmaczniejszy drink nie będzie dobrze smakował, jeśli nie zostanie zaserwowany w niskiej temperaturze – nowoczesna kruszarka do lodu elektryczna umożliwia przygotowanie lodu, idealnego do drinków czy mrożonej kawy, w wybranym przez siebie rozmiarze.

Zdjęcie główne: pexels.com/Naim Benjelloun

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*