Artykuł sponsorowany
Okres ciepłych wieczorów, długich weekendów i plenerowych spotkań ze znajomymi można uznać za otwarty. Jak nakazuje niepisana, lecz kultywowana od lat, polska tradycja, wraz ze wzrostem temperatur i pierwszymi promieniami wiosennego słońca, rozpoczyna się sezon grillowy. Choć w hipermarketach można kupić grilla już za kilkadziesiąt złotych, na tym sprzęcie nie warto oszczędzać. Zobacz, jakie są rodzaje grilli i czym się między sobą różnią.
Najpopularniejsze w świecie grillowania są grille węglowe, które od lat są niezbitym faworytem zwolenników tradycyjnego grillowania. Ten sprzęt charakteryzuje się przede wszystkim lekkością i mobilnością. Dzięki tym cechom łatwo je przewozić, a także przenosić z miejsca na miejsce w ogrodzie. Ich drugą dużą zaletą jest stosunkowo niska cena i łatwa dostępność, ponieważ w sezonie grillowym można kupić je dosłownie wszędzie za nieduże pieniądze. Do grillowania na takim ruszcie wystarczy mieć worek węgla i podpałkę i zapalniczkę.
Grill węglowy nie jest jednak pozbawiony wad. Po pierwsze – brykiet dość trudno rozpalić, wymaga to umiejętności i doświadczenia. Dodatkowo substancje zawarte w podpałkach często są szkodliwe, a grillowane na ruszcie produkty przechodzą zapachem rozpałki. Problematyczna jest także sterta popiołu pozostała po każdym użyciu, którą trzeba usunąć, a cały grill umyć.
Te grille cechuje przede wszystkim łatwa do kontrolowania regulacja temperatury pieczenia. W przeciwieństwie do grilli węglowych od razu można uzyskać żądaną temperaturę grillowania. Jest to ogromna zaleta dla osób lubiących proste i szybkie rozwiązania oraz tych, którzy przychodzą na grilla bardzo głodni. Grille gazowe kupisz na https://koler.pl/grill-gazowy-koler-relish/.
Grille gazowe mogą różnić się od siebie rozmiarem – posiadać jeden lub więcej palników, dzięki czemu możesz dopasować urządzenie pod liczbę gości lub domowników. Kolejną zaletą tego typu sprzętu jest fakt, że potrawy zachowują soczystość nawet przy długiej obróbce, a tłuszcz jest zbierany do oddzielnych pojemników, co ułatwia czyszczenie. Więcej o grillowaniu na gazie dowiesz się ze strony https://koler.pl/grill-gazowy-koler-relish/.
Dla niektórych osób minusem grilli gazowych jest brak aromatu wędzenia, który pojawia się przy przygotowywaniu jedzenia na ogniu z grilla węglowego. Dym okadza mięso i inne grillowane produkty, dzięki czemu mają one bardzo specyficzny smak. Jednak ten problem można dość łatwo rozwiązać, ponieważ do gazowego grilla możesz dokupić zestaw do wędzenia i przy pomocy zrębek różnych rodzajów drewna zaromatyzować potrawy. Taki zestaw kupisz w sklepie https://koler.pl/kategoria-produktu/zestawy-do-wedzenia/.
Kłęby dymu unoszące się z grilla oraz otwarty ogień sprawiają, że mieszkańcy bloków nie mogą korzystać z tradycyjnych metod grillowania. Jest to nie tylko uciążliwe dla innych sąsiadów, lecz także stwarza zagrożenie pożarowe dla całego bloku. Świetnym rozwiązaniem dla osób chcących grillować na balkonie jest grill elektryczny. Nie produkuje on dymu ani nie wymaga rozpalenia ognia. Działa trochę jak płyta grzewcza i bez niebezpieczeństwa oraz duszących oparów można przygotować sobie pyszną kiełbasę, karkówkę lub szaszłyki. Minusem tego typu grilla jest brak dymnego smaku grillowanych potraw.
Zdj. główne: Evan Wise/unsplash.com