Jak zaimpregnować cegłę w kuchni?

Jak zaimpregnować cegłę w kuchni?
Brygida König
Kuchnia i jadalnia
Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Cegła w kuchni nadaje wnętrzu niepowtarzalnego charakteru. Jak zaimpregnować cegłę w kuchni, aby móc długo cieszyć się jej wyglądem? Czym należy czyścić cegłę?

Cegła w kuchni, czyli stylowo i z pomysłem

Cegła w kuchni jest bardzo popularnym materiałem, ponieważ pasuje do każdego stylu wnętrza, nadając mu niepowtarzalnego charakteru. W ostatnim czasie cegła stała się modną alternatywą dla płytek ceramicznych na ścianach. Dzięki niej można ocieplić wnętrze lub nadać mu surowego charakteru.

Jak zaimpregnować cegłę w kuchni?

Cegłę na ścianach kuchennych można zabezpieczyć na dwa sposoby: impregnatem lub lakierem akrylowym. Impregnat silikonowy pozostawia matową powierzchnię na płytkach, stosowany jest w miejscach nienarażonych na trudne warunki np.: korytarz, salon lub pokój. 

Do impregnacji cegły w kuchni nad blatem stosuje się lakier akrylowy, dzięki któremu płytki zyskują dużo większą odporność. Warstwa akrylu zwiększa odporność cegły na wilgoć, zarysowania. Do impregnacji cegły w kuchni można użyć również silikatów do cegieł i kamieni naturalnych. Używając chemicznych impregnatów do cegieł, należy zapoznać się z informacją producenta, ponieważ niektóre preparaty mogą przyciemnić cegłę.

Ciekawym i kosztownym zabezpieczeniem cegły jest pokrycie jej szkłem typu lacobel. Szklana tafla zabezpieczy cegłę przed uszkodzeniami lub zabrudzeniem. Szkło jest również praktyczniejsze w czyszczeniu. Często szyby układa się punktowo, tylko w tych miejscach, które szybko ulegają zabrudzeniu, czyli ściana za kuchenką i zlewem.

Czym czyścić cegłę w kuchni?

Cegła jest materiałem, który nadaje wnętrzu niepowtarzalnego charakteru. Jeśli będzie regularnie impregnowana odpowiednimi środkami chemicznymi, to brudne miejsca wystarczy tylko przetrzeć wilgotną ścierką z niewielkim dodatkiem detergentu. Jeśli tynk był skuwany, aby wydobyć piękno cegły, to należy je oczyścić alkalicznymi środkami na zanieczyszczenia organiczne lub chemicznymi preparatami na bazie kwasów do zabrudzeń cementowych.

Gdzie najlepiej położyć cegłę w kuchni? 

Cegła jest materiałem, który świetnie nadaje się do wykończenia kuchni. Jednak nie może być jej zbyt dużo, ponieważ optycznie zmniejszy pomieszczenie. Zazwyczaj cegła jest stosowana w jednym z czterech obszarów.

Na ścianie z daleka od wykonywania prac kuchennych

Rozwiązanie to jest stosowane w kuchniach połączonych z salonem. Cegła w tym rozwiązaniu nie jest mocno narażona na zabrudzenia, dlatego wystarczy zabezpieczyć taką ścianę impregnatem silikonowym. Ciekawym rozwiązaniem jest zabudowa wyspy lub lady cegłą.

W części jadalnej kuchni 

Cegła położona w części jadalnej prezentuje się elegancko. W tym rozwiązaniu wystarczy zabezpieczyć ją impregnatem silikonowym. Z czasem na ścianie mogą pojawiać się otarcia od krzeseł. Dlatego świetnym rozwiązaniem jest zastosowanie odbojnic ściennych.

Na przestrzeni między blatem a szafkami

Cegła w przestrzeni między szafkami a blatem jest najbardziej narażona na brud, zachlapania oraz tłuszcz. Dlatego powinna być zaimpregnowana odpowiednim preparatem.

Na podłodze 

Ciekawym i innowacyjnym rozwiązaniem jest zastosowanie cegły na podłodze. Dzięki temu wnętrze nabiera surowego wyglądu.

Jaka cegła do kuchni najlepsza?

Wybierając cegłę do kuchni, warto kierować się jej kolorem. Najpopularniejszym i drogim rozwiązaniem są płytki cięte, czyli ucinane ze starych cegieł lub ręcznie formowane. Występują w kolorach od czerwieni po jasny pomarańcz. Kolory te sprawdzą się najlepiej w połączeniu z białymi, beżowymi lub jasnoszarymi frontami szafek. Dla osób preferujących stonowane kolory najlepsza będzie biała lub szara cegła.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*