Okap sufitowy – gdzie się sprawdzi i co musisz wiedzieć?

Okap sufitowy – gdzie się sprawdzi i co musisz wiedzieć?
Klaudia Tomaszewska
Kuchnia i jadalnia
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Od lat okapy montowane były na ścianie w kuchni, mimo wszystko zajmują sporo miejsca. Często okapy wyspowe nie pasują do nowoczesnych kuchni, psują zaaranżowane w ten sposób wnętrze. Doskonałą alternatywą są okapy sufitowe, które są praktycznie niewidoczne, a do tego świetnie spełniają swoją funkcję. Warto poznać wszystkie dobre strony tego nowoczesnego rozwiązania.

Nietypowa aranżacja kuchni

Aktualnie coraz częściej spotkać można kuchnię połączoną z salonem – tzn. aneks kuchenny. Doskonałym elementem łączącym te dwa pomieszczenia będzie wyspa kuchenna, na której zazwyczaj znajduje się kuchnia. Właśnie w tej sytuacji sprawdzi się okap sufitowy. Model ten skutecznie i szybko pozbywa się niechcianych zapachów oraz wilgoci. Montowany jest on bezpośrednio pod sufitem. Dodatkowo jego wygląd świetnie dopełnia nowoczesne, minimalistyczne wnętrza.

Okap ciekawy wizualnie

Okapy sufitowe to nowoczesne urządzenia wykonane z wysokiej klasy stali nierdzewnej, dostępne w kilku wariantach kolorystycznych, z dodatkiem szkła hartowanego. Dzięki wysokiej jakości materiałom sprzęt jest bardzo wytrzymały. Do tego zachwyca eleganckim i stylowym wyglądem. Okap ten występuje w dwóch wariantach – niewidocznego panelu sufitowego oraz dużego plafonu. W połączeniu z zamontowanymi niewielkimi światłami ledowymi tworzy swoisty element dekoracyjny kuchni. Co ciekawe, sufitowe warianty dostępne są w wielu modelach i kształtach, co pozwala na proste dopasowanie ich do kuchni.

Dla osób, które chcą, aby okap był praktycznie niewidoczny, przygotowany został model mający zaledwie kilka centymetrów grubości. Do tego niektóre okapy sufitowe mają dodatkowo wbudowaną turbinę, która wycisza pracę okapu. Jest to świetne rozwiązanie, zwłaszcza do salonu z aneksem kuchennym. Niweluje uciążliwe hałasy, które mogą być męczące dla osób przebywających w salonie.

Dwie twarze okapu sufitowego

Okap sufitowy może pełnić dwie funkcje, jedną z nich jest rola pochłaniacza, a drugą – wyciągu. Tryb pochłaniacza pozwala na usunięcie nadmiaru wilgoci oraz nieprzyjemnych zapachów pozostałych po gotowaniu. Ponadto do tego trybu okap nie wymaga podłączenia do instalacji wentylacyjnej. Natomiast w przypadku wyciągu takie podłączenie jest konieczne. Pozwala na odprowadzanie powietrza na zewnątrz budynku. Nowoczesne modele okapów mają dwa filtry – węglowy, który neutralizuje nieprzyjemne zapachy, oraz aluminiowy pozwalający na zatrzymanie cząsteczek tłuszczu.

Wybór dobrego okapu

Przy wyborze okapu sufitowego bardzo ważna jest wydajność sprzętu – najlepiej wybierać te z oznaczeniami m3/h. Oświetlenie LED będzie najbardziej ekonomiczne i energooszczędne. Okap sufitowy dobrej jakości ma wbudowanych kilka biegów oraz timer, który ustawić można na konkretny czas pracy.

Co ciekawe, sterowanie tego typu okapem odbywa się przy pomocy pilotów. Dzięki dużej wydajności sprzęt ten chroni meble przed wilgocią. Jest to szczególnie ważne przy aneksach kuchennych. Przy tym minimalizuje skraplanie się pary wodnej na szybach oraz reakcje alergiczne. Te wszystkie walory okapu sufitowego sprawiają, że powietrze w kuchni oraz w salonie jest zdrowsze i czystsze, a do tego sprzęt zachwyca estetyką i elegancją.

Zdjęcie główne: Max Vakhtbovych/pexels.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*